Route

Onze tocht met de camper door Noorwegen start in Lagesund, zo'n 170 kilometer ten zuiden van Oslo. We rijden tegen de klok in en eindigen 30 dagen later in Kristiansand. De route voert ons bovenal door de natuur, langs watervallen, gletsjers en fjorden. Zie ook hierboven ons reisplan.

Dag 6 Oslo

11 juni, woensdag

Als een soort ijsberg schittert het witte operagebouw in het water van de haven in Oslo. Net als de andere toeristen beklimmen ook wij het schuin oplopende dak. Van binnen is het gebouw al even mooi en bijzonder met zijn grote glazen wand en de uit duizenden houten blokjes opgetrokken omkadering van de podiumzalen. 

Bij het Operagebouw

Op het dak

centrale hal

Als een soort hoekige ijsberg rijst het operagebouw uit het water. 

Behalve het Operagebouw bekijken we vandaag ook het Stadhuis. Een bezoek waard is hier de enorme hal.  Deze is versierd met grote wandschilderingen, die allerlei gebeurtenissen uit de Noorse geschiedenis verbeelden.  In deze bijzondere ambiance  wordt jaarlijks de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Buiten is de centrale toegang versierd met  grote gekleurde houtsnijwerken, die verwijzen naar Noorse mythen en sagen. 

Enorme wandschilderingen sieren de grote zaal in het Stadhuis.

Deel van een wandschildering. 


Houten reliefs leiden naar de ingangOslo kent vele aantrekkelijke musea: o.a. Munch, het Vikingmuseum en het Kon-Tiki museum maar het mooie weer lokt niet tot museumbezoek. In plaats daarvan rijden we met tram 12 naar het Vigelandpark. In dit park met zijn Jugendstil-omheining staan tientallen beelden van de beeldhouwer Vigeland. Hij beeldde de mens in al zijn levensfasen uit. 


Meesterwerk en blikvanger in het park is de grote obelisk, waarbij Vigeland samen met enige assistenten  in 14 jaar tijd tientallen menselijke figuren  uit een grote steen hakte.  Het aardige is dat de Noren het park verder gebruiken om te spelen, te luieren en te picknicken.

De dag krijgt nog een speciaal tintje door de  lange erehaag, die over bijna de hele lengte van de Karl Johansgate tot aan het Koninklijk paleis staat opgesteld. Het blijkt een eerbetoon aan Angela Merkel, die vandaag de Noorse hoofdstad bezoekt. We zien haar er in een paar minuten tijd in haar auto langs zoeven. 

Koninklijk paleisGereden: Met de camper 0 kilometer. Bus 151 of 32 brengt je van de camperplaats naar de stad.
Overnacht: Camperplaats parking Sjolyst bij de Jachthaven in Oslo.
Weer: Blauwe lucht met witte wolken, die soms voor de zon schuiven. Ca. 22 graden.