Route

Onze tocht met de camper door Noorwegen start in Lagesund, zo'n 170 kilometer ten zuiden van Oslo. We rijden tegen de klok in en eindigen 30 dagen later in Kristiansand. De route voert ons bovenal door de natuur, langs watervallen, gletsjers en fjorden. Zie ook hierboven ons reisplan.

Dag 7 en 8 Lillehammer

12 en 13 juni, donderdag/vrijdag

Een beetje kleumend staan we bij de skischans in Lillehammer. Het gevaarte ziet er zo van dichtbij zeer indrukwekkend uit en je kunt je nauwelijks indenken hoe skiĆ«rs daar boven springen en dan ergens halverwege de steile helling neerkomen. Je kunt met een stoeltjeslift naar boven om het geheel van bovenaf te bekijken of vele, vele, vele treden naast de skihelling opklimmen.  Wij laten beide mogelijkheden aan ons voorbij gaan. 

Skischans in Lillehammer

We zijn van Oslo via weg nr. 4 en de E6 naar Lillehammer gereden met een omweggetje naar Jevneker om de glasfabriek aldaar te bezoeken.  Er zijn glasblazers aan het werk maar het geheel is vooral een verzameling pittoreske winkeltjes, waar serviesgoed, kaarsen en natuurlijk glaswerk wordt verkocht. Echt onze smaak is het niet en bovendien is alles er behoorlijk aan de prijs. Het blijft dus bij ‘ kijke, kijke en niet kope’ . 

Wel de moeite waard vinden we het openluchtmuseum Maihaugen in Lillehammer. Een rijke tandarts behoedde eind 19e eeuw originele Noorse gebouwen van de sloop, kocht ze op en reconstrueerde ze.  Het resultaat is nu een verzameling met daarin onder andere een staafkerkje, een pastorie, een schooltje en diverse boerderijen.  Later is het museum uitgebreid met originele winkels en woningen van recentere datum. Bijzonder is ook het postkantoor en het postrijtuig, dat tot diep in de 20e eeuw post verzorgde tot in alle uithoeken van dit uitgestrekte land.  Mensen in Noorse kledij vertellen in de verschillende woningen met duidelijk plezier over ‘ hun’ huizen.  Wij brengen op onze beurt met plezier de hele dag door in dit leuke museum.  

Preekstoel in het kerkje
We besluiten de middag in het zonnetje, 35 kilometer ten noorden van Lillehammer op een camping aan een meer bij de E6.


Uitzicht vanuit de camper over het meer

Gereden: 192  kilometer van Oslo naar Lillehammer en 37 kilometer van Lillehammer naar camping in Tretten.
Overnacht: In Lillehammer op parkeerterrein naast skischans.
Overnacht: Ten noorden van Lillehammer op camping Pluscamp Mageli in Tretten.
Weer: Donderdag zonnig en half bewolkt, ca. 20 graden. ’s Avonds wind en ’s nachts regen. Vrijdag aanvankelijk bewolkt en koud (ca. 15 graden), later zonnig, half bewolkt, 20 graden. Wel winderig.